Bahan-bahan
• 300 gm sotong
• 1 cawan tepung gandum
• 1 sk baking powder
• 1 biji telur
• sedikit garam
• lada sulah
Cara-cara
1. Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
3. Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
4. Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
5. Goreng sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.
goreng agak perang
ni la hasilnya...mmg sedap rangup ja...
6 comments:
mknan feveret en somi.suka btol dia mkn sotong celup tepung.kadang2 kalu stok sotong abes, eka ganti dgn cendawan utk minum ptg dia.sambil tgk tv
2 la en somi pun mmg suka sgt2..senang ja nk wat pun..tp kdg2 malas ja..cendawan pun sedap ke eka..nk try gak la..tp en somi xmkn cendawan..
Anita, cicah dgn sos, lagi sedap, its nyummy~
mmg cicah dgn sos me...mmg sodap...mertua lalu pun xsedar..
bagus la korang ni...aku ni sebab dok berjauhan, sbb tu xpandai2 masak lagi, nk buat cucuq bg hubby mkn pun beli yang tepung adabi segera, sbb pemalas ahahaha,tapi ok la kan, ada inisiatif bg hubby dok umah mkn apa yg isteri dia masak kan hehehe...k2 aku nk try resepi hang ni lak hehehe
ala besa la bee...aku pun besa gak dok jauh setahun gak wei...try2 senang ja pun
Post a Comment