Monday, January 03, 2011

perlu ke??

perlu ke??....perlu apa plak??...xde pa2 pun..saja je...sebenarnya aku ngan konfius perlu ke aku nk wat home renovation kt umah aku ni....sbb pa aku nk dok umah ni sementara je pun...mb lam 3 4 tahun cm 2 la...sebenarnya dulu mula aku sewa ja umah ni last skali tuan umah offer nk jual...en somi decide nk beli je..dr sewa baik beli lama2 jd hak sendiri gak kan..xder la rugi bayar bulan2...ada gak hasilnya...mst hampa semua tertanya2 dh ada umah sendiri pasai pa plak nk dok 3 4 tahun ja...awat xdok lama2....mcm ni...umah ni sebenarnya flat je...dekat ngan umah my MIL....dh mmg niat aku ngan en somi nk beli umah teres ye la ada tanah kan...boring gak la dok falt ni...mcm dok lam kotak je...tp xpe la sementara...dr xdak langsung kan??betoi dak...
aku pun bukannya nk renovate byk2 pun....ingat nk wat lantai ja...nk pasang mozek ke apa ke...bergantung pd keadaan la...pas2 nk wat kitchen carbinet....susah la xcukup ruang nk menyimpang semua perkakasan...nmpak semak je letak sana sini...sakit mata(2 la sapa soh xhingat dunia kalo beli).....my MIL ckp xyah la nk renovate bagai sbb nnt nk pindah gak...syg plak nnt bila nk kasi sewa...mak aku kt kg pun ckp benda yg sama...simpan je duit 2...lgpun nk renovate sikit2 pun mau habis gak duit...brg mahal la ni...upah pun  mahal...ntah la nk kena pikiaq lg ni...

 PERTAMA aku nk wat....

kitchen carbinet...

sbb kt dapur la ni mmg sinki dh teruk sikit la....bkn sikit gak la mmg teruk la...dh pecah2..tp ok lg...

dh pecah2...

mak aku kata xyah susah2 beli je kain apa2 yg kain langsir 2 ke...jahit cantik2 paku je kt sinki 2...jimat...kata mak aku la...ye x ye gak...tp kalo aku wat pun aku cuma nk wat bahagian bawah je...sbb nya....

jeng..jeng...

carbinet yg atas dh ada...jimat lg....aku bknnya apa brg2 aku byk sgt...hadiah2 kawen pun byk yg dpt pinggan mangkuk...jd penuh sudah almari yg sedia ada...dh 2 kdg2 xsedaq diri bila nk beli apa2...blik umah br la pening tempat nk simpan dh penuh...

dh full...tgk kt atas ada lg...

dlm ni pun dh penuh...

itu pasai la aku perlukan carbinet yg lebih besaq supaya xla susun2 kotak lg kt atas almari...2 suma hadiah kawen...blom buka kotaknya...biarkan saja tempah suma dh penuh...terpaksa la duduk lam kotak...

KEDUA aku nk wat...

ruang dinding yg kecik ja..

                                                                    nk letak ni...cantikkan...

KETIGA aku nk wat
 lantai ni aku nk wat kt ruang tamu n dapoq ja kot...xmampu la kot kalo nk wat 1 umah...mb kalo lebih pun kot2 lam bilik tdo ja...bilik tetamu xyah kot sbb bkn selalu sgt ada tetamu...sesimple yg mungkin pun dh ok....2 pun dh jd mcm bilik stor...naseb bek la cuma ada 2 bilik ja..kalo x lg byk aku sumbat brg...


nk gantikan benda hijau2 la...dgn...

nk boh ni la...

bg jd mcm ni...oppp...ni bkn umah aku tau...

ni la 3 benda lam pala ottak aku...perlu ke tak ye...my MIL n my MOM ckp xyah wat pembaziran..nnt bila wat cantik2 takut dh xjd nk beli umah teres plak....kata my MIL xkan nnt smpai tua nk nek tangga..."jgn jd mcm mak la ni br nk nyesal..."..antara kata2 my MIL la...kalo hampa nk tau la ni umah aku di tingkat 2 tau...hr2 la kena panjat tangga...nnt bila dh tua2 larat lg ka aku nk panjat tangga...la ni pun dh terasa...nk2 bila time g beli brg2 dapuq...nk angkat nek ke tingga 2 mau bleh tahan gak la....pd kawan2 yg nk bg komen sila la ye...mb pendapat semua kawan2 amat di perlukan....







8 comments:

eMMe said...

perlu...wat mane yg pentin dulu...skit2..lame2 jadi cantik la, dgn ape yg kite impikan..
tahun baru, mesti la nak yg baru gak kan...baru semangat tahun baru..mula kan hidup baru...InsyaAllah..Anita, gud luck moga tercapai impian 2011...love ya!

E K A said...

erm...yg pertama keselesaan itu penting...rumah boleh dijadikan aset...nanti kalu nita tanak umah ni lg,leh sewakan...nak nya kalu umah tu area town dgn kilang.haruslah minah kilang nak sewa.tak pun jual.value rumah sentiasa naik tahun demi thn.tak mcm keta...yg makin men corot

yg kedua eka setuju dgn statement nita...eka pun tak bape suka sgt flat ke, apartment ke...dan sewaktu dgnnya.plan nak beli umah yg berpijak di bumi yg nyata,nampak tanah.no tangga2.fenat o...kuarters eka ni pun tingakt 2.tak de lift...cungap2 manjat tangga

Magrib said...

banyak nya nak renovate.. hehe.. ada modal nak tukar.. beres ja kalo nak. kan?? kan??anyway.. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Ranking of Malaysian's Heroes, Safee, Shahrul and Fahmi
Skuad MALAYSIA berjaya Benam CHELSEA 3 - 0 
Al Fatihah untuk Faizal Yusof
Saya Jamin Shampoo anda guna boleh bawa Penyakit!
Tahun Baru Ramai Orang Buleh Mati!
Tahun Baru? - Nah Lubang Hidung
Mari lah ROGOL saya!

Ibu Iman said...

kalo ada modal, boleh jer buat renovation sikit2 tu... kn dh jd umh sendiri... lgpun tu kn investment jugak... kalo nk jual ke nnt senang... harga leh up sbb dh renovate itu ini... kn ada point kt situ kpd buyer? hehehehe

anita_hanapiah said...

emme:2 la kan wat mana yg patut lu la..sikit2 la...semangant sentiasa baru..semoga 2011 akan lebih bermakna..

anita_hanapiah said...

eka:yup keselesaan amatlah penting...'rumahku syurgaku'....2 la nnt umah ni ingat nk sewakan je..lg plak mmg sebelah je ngan uitm...mmg xda masalah la...

mmg 1 hr nk gak beli umah yg berpijak di bumi nyata...bosan seh umah tinggi2..kalo mak ayah dtg sian je tgk boring kt dlm umah..

anita_hanapiah said...

magrib:xde byk mana pun sikit2 jer setakat yg mampu..

anita_hanapiah said...

ibu iman:a'a ibu iman betul 2..sgt setuju..