Saturday, January 01, 2011

..buah zuriat..

Buah zuriat...penah dengar x???aku pun 1st time dengar & 1st time la tgk...2 pun bila google je rupanya buah ni mmg femes la...mcm mana plak aku bleh xtau....buah ni kt malaysia rasanya xdak kot...setau aku buah zuriat ni ada kt MEKAH ja...buah zuriat ni ada gak org panggil buah hawa....Dikatakan buah zuriat ini amat berkhasiat. Bila direbus ia boleh menyebabkan kita hamil dan menyembuhkan lenguh-lenguh badan.

Buahnya sebesar buah ciku tapi rupanya macam buah kurma. Ia adalah amat keras. Kalau nak pecahkan memang kena guna kudrat orang lelaki dengan sebilah parang. Dalamnya macam sabut kelapa.

buah zuriat...

aku dpt buah zuriat ni dr sorg kawan aku mak dia baru blik Mekah la...dia bg soh minum air buah ni...x dinafikan buah ni mmg amat2 keras...xder kudrat rasa nk belah..kena bantuan gak la...smpaikan patah rosak pisau gara2 nk belah 2 buah ni...mcm2 la smpai terpaksa guna hammer nk ketuk pisau...

akhirnya..

setelah berhempas pulas akhir en somi dpt gak buka buah ni....dlmnya x la keras mana bau lebih kurang buah kurma ja...yg putih 2 mcm isi buah nyioq la tp keras tau...aku gigit2 gak nk bg pecah tp xbleh..risau gak nnt buah xpecah gigi plak yg patah..

aku dh pun rebus buah zuriat ni minum air...buah ni bleh di rebus berulang2..rebus ja smpai habis khasiat buah...smpai dh xrasa apa la...mudah2an usaha ku kali ni berhasil....

11 comments:

E K A said...

gud info nita.tp tu la...jauh banget.nampaknya kene suh en somi wat 'percutian' ke sana la :
eka penah dengar tp wat endah tak endah je selama ni.pang sekali

anita_hanapiah said...

sama la ngan nita xtahu kalo x bleh kirin..hr 2 mak sedara 2 org g haji xkirim...mmg lengai la..xpa eka nnt kalo ada sapa2 nk p nita kirim..bleh kirim lebih sikit...nnt kalo da rezki nita bg eka..

ejdeejasmi said...

emi pun dpat..6 biji..kawan si pezal beli dr mekah...kami order..ehehe..lom lagi uat...pezal kata kena uat time hari 1st peod...smpai hbis khasiat..ntah la mcm2 versi dgr ni

anita_hanapiah said...

byk gak emi dpt..nita ada sebijik ja..nnt nk tgu sapa2 nk p nk kirim la..dulu xtau..ni baru ja dpt tau..try la emi mana tau kot2 berkesan..kita cuba..emi dh try check spital ke..

eMMe said...

Anita, me pun penah dapat sebijik, versi me plak, ketuk3 buah tu...sabut dia dah terkoyak, then rebus je, takde lak sampai isi putih dia me pecahkan.....had sabut n kulit keras dia je....rebus2 n minum...patot la tak jadi, hehehe...takpe, leh usaha lagi...Eka, kalo gi mekah, amik lebih utk mE ya~

PuaN su SU said...

selalu dengar pasal buah nie..tapi tak ada rezeki lg nak cuba buah zuriat nie

anita_hanapiah said...

emme:dulu xpenah tau pun pasal buah ni kalo tahu dh mmg kirim dekat mak sedara g haji br ni...

anita_hanapiah said...

pn sue:i'allah nnt2 ada rezki

Anonymous said...

salam

Anonymous said...

hai

rose said...

salam... saya da lama tahu pasal buah ni.. ade dpt 3 biji tp x pernah try lg.. br2 ni buat ivf tp gagal so ingat nk try buah zuriat ni pulak la.. sy doakan yg terbaik utk kawan2 semua...